Ahad, 20 Mac 2011

Kenangan Dari Kuantan & Di Kedai Koboi...

Ahad lepas balik dari Kenyir, kali ni naik bas dari Kuantan...pepesli mmg nak naik dari kuantan, walaupun pada asalnye mmg lepak kat kenyir dgn mmber yg keje kat KL dulu. Alasan kukuh sbb nak makan ikan bakar kat Tanjung Lumpur mlm smlm..still on the toplah ikan bakar tanjung lumpur tu...dah sama level Nasi Arab Wadi Hadramwat kat KL yg mengekalkan Kedudukannya di atas...

Orait back to cerita tadi...aku ni jenis tak suka tido dlm bas atau ape2 pun kenderaan yg bergerak, lebih2 lagi naik motor beb...hehe...kali ni aku duduk sebelah seorang yg aku boleh consider pakcikla..sbb rambut dia dah beruban...so nampak luaran dia mcm org2 biasa je, tp stil segak n cool...bro..


Blom sempat aku nak bersalaman dengan pakcik tu, dia yg tegur aku dulu...
Pakcik : Kampung kamu kat kuantan ke?
Aku: Takdelah pakcik, saya lepak2 kat tasik kenyir 3 hari lepas..saje2..
Pakcik: Habis tu knp naik kat kuantan?
Aku: Sbb nak makan ikan bakar Tanjung Lumpur smlm...ehem2
Pakcik: Oooo..yg Ikan Bakar Petai Ana tu?
Aku: Betul la tu, dah 8 kali saya makan kat situ je, ikan bakar lain blom serasilah...tak taula ape mandremnye...hehe... Jadi samada coincident atau incident atau excidently lalu dekat2 dgn area Tanjung Lumpur tu memang saya akan singgah, pakcik pernah makan situ?
Pakcik: Mestilah pernah..sape tak pernah memang rugilah...
Aku: Kenapa Pakcik naik bas balik KL? Pakcik tak drive?
Pakcik: Saje nak jalan2 naik bas, sekali sekala naik bas, relaks2, selalu memang drive penat la yob...dahlah tak boleh tido..
Aku: Ehh pakcik ni org perak ye?
Pakcik: Haha..Ha'ah org Perak...tau je kome ye...
Aku: Ooooo...dah ckp yob yob tu konfem la org perak...pakcik ni kerja apa?
Pakcik: Tiba2, pakcik tu tak jwb soalan aku, dia plak tanye aku balik, hang ni keje ape? Lama bercuti?
Aku: Saya ni masih mencari2 org nak amik saya bekerja..tp kali ni nak masuk bidang pertanian or penternakan la...saya malas dah nak keje2 ofis ni..letih rasanye..
Pakcik: O yeke, kenapa dah tak nak keje kat ofis?
Aku: Saya dah 10 tahun keje dalam ofis, dah tahap tepu, now nak buat full time dlm pertanian or penternakan plak, org kate bergelumang dengan benda2 bersih tu...hehe..dulu adalah buat part time, tapi biasalah benda2 part time ni biasanya jarang bertahan..
Pakcik: Buat ape je dulu?
Aku: Aku rasa mcm malas nak jwb, so aku tanye pakcik tu semula, actualy pakcik ni org meniaga ye...
Pakcik: Adalah sikit2...
Aku: Buat ape?
Pakcik: Bidang yg kamu minat tadi lah..
Aku: O yeke...wah menarik tu.. Specificly bidang mana satu? Tani or Ternak?
Dia stil tak nak bercerita..aduhaiiii..okla...takpe, sy faham knp pakcik tak nak cerita, pakcik tidolah dulu...so pakcik sebelah aku pun ngorok bersama2 passenger lain, aku mcm biasa abiskan baca surat khabar plus tengok driver bas, manalah tau dia plak yg ngantuk...hehe..bahaya wooo

Bas dah nak sampai tol karak, tetiba pakcik tu terjaga, aku siap bagi air mineral lagi suruh dia minum...mcm tindakan refleks plak...haha...Betulah org ckap, bila kita ni manis mulut, baik budi bahasa, kena plak kita berborak dgn org yang byk pengalaman. Memang org suka and baik dgn kita...


Tetiba pakcik tu tanye aku lagi..
Pakcik: Ehh hang ni org mana?
Aku: Org Selangor, kat Padang Jawa
Pakcik: Selain suka makan Ikan bakar dgn Nasi Arab, ape lagi yg hang suka makan?
Aku: Dalam hati, wah ni ada peluang makan free ni...hehe...so aku jwb..saya suka Nasi Lemak Antarabangsa Original Kg Baru, Nasi Ayam Kampung Bandar Tun Razak and Roti Arab Bakar Inti Kaya, Western kadang2la..tapi takde tempat favourite lagi dalam list...kenapa pakcik tanye?
Pakcik: Ok jom, ni masih awal ni Jam 7.00 malam, lepas solat Maghrib nanti hang ikut aku, klu rezeki hang ada, aku belanja hang makan Western Food..
Aku: Ni Terbaeekk ke ni pakcik? Dalam hati...hoorayyy...makan free...hehaaa...


Selesai solat maghrib, aku folo pakcik tu, dia kate nak ke arah Kajang, sbb dia park keta dia kat Hentian Bas Putra, so aku folo jelah...aku pernah sampai kajang cuma aku memang tak pernah sampai area tu, bila aku tanye kat mana ni, dia kate Saujana Impian.
  

Yeeha Kiosk!

Walawehh...wa cakap lu...aku ingat tadi stall burger...rupenye Kiosk Makanan Western, Presentation and design kedai tu dah rasa mcm kat Oversea...apa sebab?... Sebab stall tu deko ala2 Zaman Koboi.. Kalau dapat makan western sambil pakai topi koboi lagila syok beb... aku rasa kedai tu kena sediakan topi koboi utk customer masa makan la... bila customer masuk depa boleh choose to wear or not to wear topi koboi tu... baru feel lebey skit...hehe... aku tak dpt nak snap gambar sbb bateri HP dah kong..tapi pic ni aku capture dari web blog dia...

 

Black Pepper / Mushroom Steak

Macam biasalah bila org belanja ni, kita duduk diam2...pakcik tu order kan aku Black Pepper / Mushroom Steak...ni pic nye...blom makan dah nyam2...aku folo aje ape dia order, pakcik tu plak order Country Lamb Chop dgn Fries, aku tengok gaya dia order mcm selalu je dtg makan situ...






Country Lamb Chop

So time makan aku tanye lagi Pakcik ni..
Aku: Pakcik selalu makan kat Kiosk Koboi ni ke?
Pakcik: Bukan selalu dah, tp seminggu 2 kali...
Aku: Alamak...kenapa seminggu 2 kali?
Pakcik: Tiba2 pakcik tu tak nak jwb, dia plak tanye aku balik, berapa umor ko ni?
Aku: Dah 30, masih teruna..hehe
Pakcik: Sekali pakcik tu hangin dgn aku, aku ingat ko ni baru 25 tahun ke, suka2 je panggil aku pakcik..

Country Chicken Chop

Aku: Saya tengok rambut pakcik dah beruban, so saya konsider la dah 45 over la...
Pakcik: Aku baru 38 tahunla...
Aku: kahkahkahkahkah...memang terbelahak aku beb...sorryla bro..patutla saya tengok bro mcm hangin je masa dalam bas tadi..tu yg tido tu....nasib baik dia dah bayor Black Pepper / Mushroom Steak yang memang awesome tadi...klu tak...konfem aku bayor sendrik beb...yeeha Memang kenangan di Kiosk Koboila hari tu...tak boleh lupe beb...so kpd korang semua, excedeed 100% aku recommend makan kat kiosk YeeHaa!! Saujana Impian..Mmg tak rugi aku panggil brader tu Pakcik..YeeHa...

Klik Untu ke YeeHa Kiosk Blog Site... Yeehaa Kiosk!

Alamat:
No 15, Jalan Impian Murni 1/5,
Saujana Impian
Kajang, Selangor 43000
+60387393042




2 ulasan:

  1. Nice sharing.Find latest Jobs in Asia,Europe,Africa & Gulf and all over the world at http://toppakjobs.blogspot.com

    BalasPadam
  2. No problem bro...ada lah sikit2...tqvm btw

    BalasPadam